دونالد ترامپ در ۲۷ژانویه گذشته، دستوری برای محافظت کشور از ورود تروریستهای بیگانه امضا کرد. این دستور، ورود اتباع هفت کشور مسلمان(عراق، سوریه، سودان، سومالی، یمن، لیبی و ایران) را به خاک آمریکا برای مدت سه ماه ممنوع میکند. از سوی دیگر واشنگتن برنامه ایالتی پذیرش و استقرار پناهندگان کشورهای جنگزده را به مدت چهار ماه به حالت تعلیق درآورده است. پناهندگان سوری که ایالات متحده از سال ۲۰۱۱ تنها ۱۸ هزار تن از آنان را پذیرفته است - در مقایسه با دو میلیون نفری که از سوی ترکیه و یک میلیون نفری که در لبنان پذیرفته شده اند- تا رسیدن دستوری جدید از ورود به این کشور ممنوع شدهاند و دونالد ترامپ اعلام کرده است چنانچه این ممنوعیت برداشته شود، حق تقدم با پناهجویان مسیحی خواهد بود.
رییس جمهور آمریکا هنوز تا آنجا پیش نرفته که بعضی از وعدههای انتخاباتی اش را همچون ممنوعیت ورود برای تمام مسلمانان یا ایجاد پرونده برای مسلمانان آمریکا را عملی کند. با این حال تصمیم او بلوایی در اکثر کشورهای جهان ایجاد کرد، البته به جز عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی؛ کشورهایی که از سوی رییس جمهور آمریکا معاف شدند اما با این حال ۱۸ نفر از ۱۹ هواپیماربای عامل حادثه ۱۱سپتامبر، از شهروندان آنها بودند. این تصمیم در آمریکا نیز با مخالفتی شدید مواجه شده و بین قوه مجریه و گروهی از قضات، جدالی حقوقی در گرفته است.
آزادی گفتارهای نژادپرستانه
همچنین این تصمیم در کشور، آزادی گفتار نژادپرستانهای را به وجود آورده که سیاه پوستان و حتی یهودیان را نیز مانند مسلمانان هدف قرار داده است. در نیمه دوم ماه ژانویه، ۴۸ مجمع یهودی در آمریکا در پی تهدیدات بمب گذاری مجبور به تخلیه شدند(۱). کاخ سفید اطلاعیهای رسمی را که به مناسبت روز بین المللی نسلکشی نازیها در جنگ جهانی دوم منتشر و به خاطره قربانیان تقدیم شده بود، به منظور حذف هرگونه اشاره به یهودیان، مورد بازبینی قرار داد. ریچارد استینر Richard Steiner ، یکی از سران عقیدتی alt-right (حزب نژادپرست آمریکایی حامی برتری نژاد سفید) از پاکسازی نام یهودیان از این نسلکشی استقبال کرد.
این تجدید حیات یهودستیزی بهخصوص در زمانی که ترامپ به اتحاد خود با اسراییل تاکید دارد، عجیب به نظر میرسد. برای فهم این موضوع می توان از نوشته بنجامین بیت اللحمی، استاد دانشگاه اسراییلی نقل کرد که رابطه غیرعادی بین دولت آپارتاید آفریقای جنوبی -که ایدئولوژیاش را از اصول نازیسم برگرفته است- و اسراییل را تحلیل میکند و مینویسد:«میتوان از یهودیان تنفر داشت و دوستدار اسراییلیها بود چراکه اسراییلیها لزوما یهودی نیستند. آنها مهاجران و مبارزانی مانند آفریقاییها هستند؛ سرسخت و مقاوماند و میدانند چگونه حکومت کنند»(۲). مانند فاتحان غرب که با بیرون راندن سرخپوستان، سرزمینهای وسیع آمریکا را استعمار کرده بودند.
انتخاب شدن ترامپ فراتر از بیگانه ستیزی، تهدیدی جدی و بینالمللی به همراه آورد. حتی اگر کابینه در مسایل متعددی با مخالفت مواجه باشد، گروهی از قدرتمندان کاخ سفید معتقدند که غرب درگیر جنگی جهانی علیه اسلام شده است. گزارشی جدید در نشریه نیویورک تایمز بینالملل خاطر نشان میکند که «ترامپ تصویری سیاه از اسلام در چشم سیاست آمریکا ترسیم کرده است»(۳). روزنامه نگاران به یاد میآورند که او تهدیدهای کنونی نسبت به ایالات متحده را با محورهای شرارت قرن بیستم یعنی نازیسم و کمونیسم مقایسه کرده بود. دو نفر در این بین نقشی اساسی بر عهده دارند: ژنرال مایکل فلین (Michael Flynn) که به عنوان مشاور امنیت ملی تعیین شده و معتقد است ترس از اسلام، عقلانی است و دیگری استفان ک. بنون(Stephen K.Bannon) مشاور استراتژیک رییس جمهور که ترامپ پستی دائمی در شورای امنیت ملی به وی داد؛ مقامی که نقش او را در تبیین سیاست خارجی ایالات متحده بسیار اثرگذار میکند.
به سوی جنگ صلیبی
استفان بنون در سال ۲۰۱۵ میگفت: «ما در آغاز نزاعی خونین و بیرحمانه هستیم که به معنای واقعی کلمه در حال نابودی تمام میراث ۲۰۰۰ یا ۲۵۰۰ ساله ما است»(۴). این افسر نیروی دریایی که وارد کسب و کار شده (به خصوص در شرکت خدمات مالی و بانکداری گلدمن ساکس)، مدیر سایت برایبارت نیوز (Breibart News) است؛ یکی از سایتهای جناح راست افراطی، طرفدار تئوری توطئه و سخنگوی alt-right چراکه جمهوریخواهان همچون شبکه شدیدا محافظهکار فاکس نیوز، محافظهکارانی به شدت کمتوان هستند. اینجاست که طرفداران ایدئولوژی نژاد سفید برتر به همان قدرت یهودستیزان مشهور ابراز وجود میکنند و بنون به شخصه یهودیان را به چشم هموار کنندگان راه جهادگرایان میبیند(۵).
به گفته شمی شالو(Chemi Shalev) روزنامه نگار اسراییلی، بنون به «حقیقتهای محض، بینشهای آخرالزمانی و جنگی تا سر حد مرگ بین یاجوج و ماجوج»(۶) معتقد است. شاید ما «جنگهای صلیبی معکوسی» را از سر میگذرانیم و نیروهای تاریک اسلام «برای نابودی غربی که خداناباوران و آزادیخواهان پایههای مقاومتش را سست کردهاند در راهاند». این روزنامه نگار همانندی بین گفتههای خود و بنجامین نتانیاهو را خاطر نشان میکند که در کتابش به نام «جایی در میان ملتها»(۷) نوشته است: «بنیادگرایی اسلامی غدهای سرطانی است که تهدیدی جدی برای تمدن غرب به شمار میرود».
چنین جهتگیریهایی چگونه در عرصه بینالمللی آشکار خواهند شد؟ برای گفتن آن هنوز خیلی زود است. ترامپ به تازگی تحریمهایی را علیه ایران و برنامه موشکیاش وضع کرده است و با فشاری بیسابقه، مداخله این کشور را در یمن افشا میکند اما جمهوری اسلامی در کنار همپیمانان ایالات متحده در عراق مبارزه میکند و مخالف القاعده و سازمان خلافت اسلامی (داعش) است. آیا رییس جمهور آمریکا برای رهایی از این مجادلات و همچنین قولهایی که به رای دهندگان خود داده، نیازی به درگیر شدن در جنگی جدید- چیزی که روزنامه نگار برادلی برستون از آن بیم دارد- تحت عنوان منفعتطلبانه «مقدس»(۸)خواهد داشت؟
1 Jewish community centers in US receive nearly 50 bomb threats in 2017 so far, Haaretz.com, 4 février 2017.
2 The Israeli Connection. Who Israel Arms and Why, Pantheon Books, New York, 1987.
3 Scott Shane, Matthew Rosenberg, Eric Lipton, «Trump Pushes Dark View of Islam to Center of U.S. Policy Making», New York Times,1er février 2017.
4 Voir la video «Qui est Stephen Bannon, l’homme de l’ombre de Donald Trump? », Le Monde, 4 février 2017.
5 JTA, Steve Bannon Described U.S. Jews as ’Enablers’ of Jihad, Haaretz, 5 février 2017.
6 Chemi Shalev, «Trump and Bannon Are Implementing Netanyahu’s Playbook on Radical Islam», Haaretz, 3 février 2017.
7 Bantam Books, 1993.
8 Bradley Bruston, «Trump Needs a Holy War», Haaretz,6 février 2017.