رسانه های اجتماعی

سربازان اسرائیلی ویدیوهای جنایات خود را نمایش می دهند

با آن که بسیاری از اهالی غزه بدل به گزارشگرانی شده اند که تصویرهایی را برای مستند کردن کشتارها گزارش می کنند، در میان نظامیان اسرائیلی هم تعداد کسانی که از کارهای فجیع خود فیلم می گیرند و آنها را با همکاری مافوق های خود در فضای مجازی به نمایش می گذارند، کم نیست.

در همه جنگ ها، نظامی ها تصویرهای دشمن کشته یا شکنجه شده را به عنوان مدرک برتری خود به نمایش می گذارند. همه ، آن سرباز آمریکایی را بخاطر دارند که در زندان ابوقریب بغداد یک زندانی را شکنجه می کرد. اما، تا به حال این نوع از تصویرها خاص عده محدودی بوده و جز به وسیله سربازان دیگری که نسبت به آن حس انزجار داشتند، برای عامه مردم نمایش داده نمی شده است.

با رسانه های اجتماعی و به دلیل ماهیت جنگ اسرائیل علیه فلسطینی های غزه، بمباران ها، ویرانگری ها، تحقیرهایی توسط سربازان تصویر برداری و با اهالی اسرائيل به اشتراک گذاشته شده است. دیگر مرد، زن یا کودک وجود ندارد، تنها «دشمنانی» وجود دارند که باید از پا درآورده شوند، «چیزهایی» که باید از بین بروند. در اینجا به چند نمونه از میان تعداد زیادی ویدیو که در شبکه X (توییتر سابق)، اینستاگرام، تیک تاک و غیره پخش شده اشاره می شود که مخاطب آن مردم اسرائیل بوده اند و ما آنها را بررسی، گزینش و تحلیل کرده ایم.

سوزاندن یک کامیون حاوی کمک غذایی

آنچه که در درجه اول به چشم می خورد، شمار تصاویر و ویدیوهایی است که نظامی های شادمان و حتی خندان، که نسبت به جنایاتی که انجام می دهند کاملا ناآگاه هستند، به نمایش می گذارند. نمونه آن یک زوج سرباز است که مرد از زن در یک مدرسه که به تازگی تخریب شده تقاضای ازدواج می کند، یا نظامی ای که نامزدی خود را با همکارانش جشن می گیرد و برای انفجار یک بمب در یک ساختمان غیرنظامی که پشت سر او است ، شمارش معکوس می کند.

Un soldat israélien demande son amie en mariage devant leurs collègues mobilisés sur le front de la guerre à Gaza.
Instagram

می توان از آن نظامی هم یاد کرد که با وسائل رها شده کودکان غزه تفریح می کند (۱)، سربازهایی که با زور یک صندوق نسوز در یک خانه را باز می کنند و در وسط خرابه ها سرود مذهبی تورات می خوانند یا حتی صحنه ای باور نکردنی در جنین، در ساحل غربی رود اردن، که جنگجویان در حال استراحت شیشه می کشند، چیپس می خورند و در خانه فلسطینی هایی که چشم هایشان را بسته و به آنها دستبند زده اند، استراحت می کنند. همه این صحنه ها در فضایی است که گویی یک گروه دوست از گردش بازمی گردند.

بازهم در جنین، دیده می شود که یک سرباز در منبر یک مسجد دعای یهودیان را می خواند. در اینجا، یک نظامی دیگر لاف تخریب دانشگاه الازهر شهر غزه را می زند، در جایی دیگر، در حین تخریب یک منطقه مسکونی غیرنظامی، دو سرباز سیگار می کشند. همچنین ویدیوی دیگری وجود دارد که ۲ سرباز را دربرابر یک کامیون حاوی کمک های غذایی برای غیرنظامیان غزه نشان می دهد. یکی از آنها در حالی که لبخند به لب دارد می گوید: «دومین روز خنوکا [جشن نور یهودیان] (...) است، به همه خوش بگذرد»، و بعد مواد غذایی کامیون را به آتش می کشد. .

Deux soldats israéliens fument une cigarette pendant la destruction d’un bloc d’habitations civiles à Gaza.
X

می توان از دیدن این تصویر ها که با شور و شوق به نمایش گذارده می شود تعجب کرد، زیرا تابلویی نه چندان شکوهمند از ارتشی نشان می دهد که خود را «اخلاقی ترین ارتش دنیا» معرفی می کند. اما، در نهایت این تصویرها مربوط به مشارکت در از بین بردن یک ملت و نابودکردن همه زیرساخت های آنها و تفریح کردن از همه اینها است. ابتذال (عادی نمائي) جنایات جنگی!

اینفلوئنسری که خود را بازسازی می کند

نوع دوم این ویدیوها به صورت صحنه پردازی دقیق است. این فیلم های کوتاه مدت، دارای سناریویی با دقت نوشته شده است و به عنوان نمونه نشان می دهد که سربازان دربرابر دوربین موشک اندازها را آماده می کنند و بمب ها را در آنها می گذارند تا ساختار های غیرنظامی در غزه را تخریب کنند. در زمینه این ویدیوها موسیقی نواخته ، حرکاتی انجام و زبان تصویری ویدیوهای تیک تاک به کار برده می شود و هربار که انفجاری رخ می دهد، ابراز شادمانی می شود. عده ای دیگر در خانه ای که از سکنه اش خالی شده، تفریح می کنند، آن را به آتش می کشند و بعد نوشته «برای ویدیوهای بعدی با ما در تماس باشید» نشان داده می شود.

Un soldat israélien, tout sourire, prépare ses munitions pour bombarder des habitations et des civils palestiniens à Gaza.
Instagram

آخرین هنرنمائی نظامی های اسرائیلی، گذاشتن امضاء و پیام های کم و بیش جنگجویانه بر روی خمپاره و موشک ها است. کاری که حتی اسحاق هرزوگ، رئیس جمهوری اسرائیل هم در ۲۵ دسامبر ۲۰۲۳، هنگام دیدار از میدان جنگ در آن شرکت کرد. در صورت درخواست، می توان پیامی بر روی یک موشک خطاب به یک معشوق به طور اختصاصی نوشت، همان طور که در برنامه آهنگ های درخواستی رادیو انجام می شود، یا مثل این فرد مشهور پیام هایی روی گلوله ها نوشت و در مدت زمانی که بر روی غزه تیراندازی می کنند با سربازان همراه شد.

اگر به نقش افراد مشهور اشاره نشود، این تابلو کامل نخواهد بود. افرادی که حساب های کاربری آنها در پیش از ۷ اکتبر در شبکه های اجتماعی توسط میلیون ها تن «دنبال» می شده است. از این جمله می توان از گی هوشمن، بلاگر- سرباز نام برد که به عنوان مثال، در یک خانه ویران شده غزه می گردد، چنان که گویی از یک محل اجاره ای «ایربی اند بی» بازدید می کند. او با لحنی بی نهایت تمسخر آمیز مرتب سقف ویران شده، کف پوشیده شده از خاک و دیوارهایی پر از شعار های ضد فلسطینی را نشان می دهد و می گوید: «اقامت در اینجا با استفاده از رمز “فلسطین آزاد” برای رزرو تعطیلات شما رایگان است» و پیش از رفتن به سوی دریای غزه برای آبتنی باز می گوید: «این ماسه ها مال ماست، این دریا مال ماست». او در ویدیوی دیگری که آن هم در غزه فیلم برداری شده هم همین حرف ها را با لحنی سنجیده تر تکرار می کند.

همچنین، می توان فرد مشهور و محبوب دیگری به نام شیتا هادکوشا را دنبال کرد که ویدیوهایی به زبان انگلیسی می سازد و بینندگان را به «استفاده» از منظره غروب آفتاب و خوردن بستنی در مقابل محل های بمباران شده خان یونس به همراهی سربازان در جیپ دعوت می کند. در آخرین تولیدات از این دست، گفته می شود که او به نیروی زمینی در غزه پیوسته است.

.

L’influenceur Shita Hakdosha mange une glace en compagnie de soldats israéliens en regardant les bombardements sur Khan Younès, dans la bande de Gaza.
TikTok

نمونه دیگر، ناتالیا فادیو، ذخیره ارتش و تولید کننده محتوا است که در تیک تاک و اینستاگرام خود را «ذخیره ارتش دفاعی اسرائیل» معرفی می کند. این دوستدار «کازپلی» (cosplay)(۲) همه استوری های خود را با تیتر «جنگ» می گذارد و آنها را به شکل یک کاراکتر کمدی ژاپنی که لباس نظامی اسرائیلی پوشیده نشان می دهد. با آن که او از خود در هنگام انجام این کارهای ناهنجار فیلم نمی گیرد، هدف کارهایش بیشتر این است که از اسرائیل، ارتش آن و جنگ نسل کشی علیه غزه تصویری «سکسی» ارائه کند. بدون آن که جای تعجبی باشد، مطبوعات محافظه کار اسرائیل هم غالبا از این سربازان تجلیل نموده و آنها را قهرمانان جنگ (۳) معرفی می کنند و با دعوت از آنها به تلویزیون ها، وقت برنامه ها در اختیارشان گذارده می شود.

در بیرون از حلقه رسانه های اسرائیلی، می توان در شبکه های اجتماعی ویدیوهایی از شخصیت هایی یافت که در سطح بین المللی به عموم مردم رو می آورند. از جمله اینها، از هانانیا نفتالی، اینفلوئنسر نزدیک به نتانیاهو، یا ادی کوهن روزنامه نگار عرب زبان می توان نام برد.

تفاخر به «از بین بردن یک کشور و مردم آن»

نیمرُد فلاشنبرگ، مبارز اسرائیلی علیه اشغالگری که امروز در آلمان بسر می برد می گوید: «من از این که چنین چیزی از وحشت ایجاد شده پس از ۷ اکتبر سربرآورد تعجب نمی کنم. مشروعیت بخشیدن به تجاوز و نژادپرستی روندی شتابان یافت و این روند باعث ایجاد چنین فضایی شد و به هنرمندان و سیاستمداران امکان داد که با واژگان نسل کشی مقاصد خود را بروز دهند».

این غوطه خوردن در جنگ، که جنگجویان آن را نمایندگی می کنند، چیزی را به وضوح نشان می دهد که یاگی لِوی، جامعه شناس سیاسی آن را «انسانیت زدایی از راه تحقیر» می نامد ، که نوع «منفعل» انسانیت زدایی است. بدبینی و خوارشماری ای که در میان بخش بزرگی از جامعه اسرائیل دیده می شود، به موازات انسانیت زدایی «فعال» دربرابر دشمنی است که باید آن را از بین برد. نمونه ای از این امر ویدیویی است که در آن اسرئیلی هائی که خود را شکل فلسطینی ها درآورده اند، با دلقک بازی (Minstrel show) (۴) بی تفاوتی آنها را نسبت به آنچه که در چند کیلومتری شان می گذرد ، نمایش می دهند.

Un Israélien se filme grimé en Palestinien.
TikTok

نیمرُد فلاشنبرگ ادامه می دهد: «ناراحت کننده این است که آنها فیلم ها را در حین جشن گرفتن برای بمباران های دانشگاه ها و خانه ها در غزه می سازند. میزان شعف و تفاخری که این سربازان برای از بین بردن یک کشور و مردمش احساس می کنند، باورنکردنی است. این انسانیت زدایی چنان بیمارگونه است که از ذهن آنها هم نمی گذرد که دارند کار بدی می کنند». تازه این ظاهر قضیه است چون: «ارتش تصویری که از جبهه می آید را ویرایش و سانسور می کند». او اطمینان می دهد که:

«در ذهن اسرائیلی ها، مردم غزه وجود ندارند. آنچه که به سر غیرنظامیان غزه می آید نشان داده نمی شود. فقط حماس وجود دارد که مسئول از دست رفتن جان غیرنظامیان است. در اسرائیل، مردم عادی نمی خواهند که اشغال ادامه یابد و از رنجی که بمباران ها به وجود می آورد آگاهی ندارند. گفتگوها فقط در محیط امن داخل اسرائیل انجام می شود: “آیا گروگان ها را بازخواهیم گرداند ؟ آیا به حکومت حماس پایان خواهیم داد؟”. غزه ای ها هیچ جایی در این معادله ندارند».

«در ذهن اسرائیلی ها، مردم غزه وجود ندارند. آنچه که به سر غیرنظامیان غزه می آید نشان داده نمی شود. فقط حماس وجود دارد که مسئول از دست رفتن جان غیرنظامیان است. در اسرائیل، مردم عادی نمی خواهند که اشغال ادامه یابد و از رنجی که بمباران ها به وجود می آورد آگاهی ندارند. گفتگوها فقط در محیط امن داخل اسرائیل انجام می شود: “آیا گروگان ها را بازخواهیم گرداند ؟ آیا به حکومت حماس پایان خواهیم داد؟”. غزه ای ها هیچ جایی در این معادله ندارند».

فرانسوی ها نیز در غزه از خود فیلم می گیرند

رادیوی Europe 1 قبلاً در اکتبر ۲۰۲۳ گزارش داده بود که حداقل ۴۰۰۰ فرانسوی و فرانسوی-اسرائیلی در کنار نیروهای اسرائیلی می‌جنگند(۵). توماس پورتس، نماینده حزب «فرانسه تسلیم ناپذیر» در مجلس فرانسه در دسامبر ۲۰۲۳ خواستار محاکمه آنها به دلیل مشارکت در جنایات جنگی شد. دو جنگجوی فرانسوی صورت پوشیده، با لباس نظامی در حالی که گلوله خمپاره حمل می کردند، پیامی ویدئویی از غزه برای او ارسال کردند: «از حمایت شما متشکرم، کریسمس مبارک خویا [برادر من، به زبان عربی]».

حداقل دو فرانسوی که در غزه می‌جنگند در ویدئوهایی ظاهر می‌شوند که می‌تواند به عنوان مدرکی دال بر مشارکت در جنایات جنگی باشد، از جمله یک فرانسوی-اسرائیلی اهل نیس که در ربودن و شکنجه کارگران غزه در اکتبر شرکت داشت. در مواجهه با چندین کاربر اینترنتی در X (توئیتر سابق) او حساب‌های رسانه‌های اجتماعی خود را بست و ادعا کرد که فقط فیلم‌های سربازان دیگر را پخش می‌کند، بدون اینکه خودش در اعمال شکنجه شرکت داشته باشد.

نمایندگان آفریقای جنوبی اساسا برپایه این ویدیوها و رویدادهای مستند شده به وسیله «آژانس امداد رسانی و کاریابی برای پناهندگان فلسطینی در خاورنزدیک» (UNRWA) بود که در ۲۹ دسامبر ۲۰۲۳ دادخواست خود را به «دیوان بین المللی دادگستری» (CIJ) ارائه نموده و نشان دادند که این «نخستین نسل کشی ای است که پخش مستقیم می شود».

به رغم کارزارهای افشاگری در مورد این ویدیوها، آنها همچنان در فضای مجازی دیده می شوند، در حالی که محتواهای مربوط به آنچه که در غزه می گذرد مرتب سانسور می شود. موسسه غیر دولتی « 7amleh » که برای حقوق فضای مجازی فلسطینی ها مبارزه می کند، در ۷ فوریه ۲۰۲۴، بسیاری از پایگاه های تولید این نوع محتوا از جمله متا (فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ)، ایکس (توییتر سابق)، تلگرام و تیک تاک را خطاب قرار داده است. این سازمان اعلام کرده که تعداد زیادی گفتمان های نفرت پراکن، انسانیت زدا و ترغیب کننده به خشونت و نسل کشی علیه فلسطینی ها به چشم می خورد. این سازمان گوشزد می کند که حکم دیوان بین المللی دادگستری ایجاب می کند که این پایگاه ها به مسئولیت های قضایی و اخلاقی خود در زمینه رعایت حقوق بشر و پیشگیری از پخش محتواهای زیانبار واقف باشند. این سازمان همچنین یادآوری می کند که این پایگاه ها در گذشته با پخش گفتمان هایی در جهت ترغیب نسل کشی و نشر آن در فضای مجازی، به ویژه در اتیوپی و میانمار، نقش داشته اند.

این سازمان از ۷ اکتبر نزدیک به ۳ میلیون محتوای نفرت پراکن یا ترغیب کننده به نفرت نسبت به فلسطینی ها را در فضای مجازی رصد کرده، درحالی که در سوی فلسطینی ها این تعداد ۴۴۰۰ مورد سانسور شده بوده که «دیدبان حقوق بشر» آنها را «نظام مند» طبقه بندی کرده است. متا به نوبه خود درنظر دارد که در مقرراتش بازبینی نماید و از این پس کاربرد واژه های «صهیونیست» و «صهیونیسم» ، گفتمان نفرت پراکن نسبت به یهودیان یا اسرائیلی ها محسوب می شود.

۱- « Videos of soldiers acting maliciously in Gaza create new headache for Israel », Los Angeles Times, 13 décembre 2023.

۲- سرگرمی خود را به شکل به یک شخصیت خیالی در آوردن که شامل لباس پوشیدن ، مدل مو، آرایش است.

۳- « The soldiers who became social media stars during the fighting », The Jerusalem Post, 27 octobre 2023.

۴- فرمی از تئاتر آمریکایی که در قرن ۱۹ و ۲۰ متداول شد، که در آن بازیگران سفیدپوست وانمود می کردند که سیاه پوست هستند، کاریکاتور نژادپرستانه از آفریقایی-آمریکایی ها.

۵- « « Quelque chose d’irréel » : le témoignage d’un Français engagé avec l’armée israélienne », Europe 1.